torsdag 22 april 2010

Facebook dödar Facebook Connect

Facebook avlöjade på F8-konferensen igår sitt nya Open Graph API.

För utvecklare innebär det att det blir ett mer enhetligt api där man enkelt kan se hur olika facebook-objekt som användare, händelser, bilder o.s.v. hänger ihop.

Vad gäller autentisering så kommer man på sikt att fasa ut Facebook Connect och istället ersätta det med OAuth 2.0 (som twitter använder). Det är positivt på så sätt att OAuth är enklare och mer standardiserat än det virrvarr av javascript-requests som Connect består av. I samband med detta har man även gjort så att användaren bara behöver godkänna applikationen en gång istället för att behöva godkänna varje rättighet för sig som det är idag. Man skippar även de tidigare reglerna om att data bara får cacheas i 24 timmar vilket gör det betydligt enklare för oss utvecklare men kanske inte är helt bra ur användarnas synvinkel.

Facebook har en historia av att vara väldigt radikala när de gör förändringar i sina api:er. Ofta tar de bort stöd för metoder samma dag som en inför en ersättning. Förhoppningsvis kommer de inte vara lika hårda denna gång, det vore tråkigt om de förstörde några miljoner Connect-sajter över en natt. Jag hoppas även att de tänkt igenom detta nya API ordentligt så vi slipper fler förändringar som gör att alla applikationer måste skrivas om från grunden.

Graph API
Authentication

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar